Текст Michael Roy © 1998 by Aurora Productions, Inc. – използван с позволение.

КАКВО ОЗНАЧАВА КОЛЕДА ЗА ТЕБ? Много хора я считат за на най-големия празник в годината. Време, когато не им се налага да ходят на работа или на училище. И са в състояние да си вземат ваканция.

Разбира се, за много хора коледният сезон също е много работа! – Натоварено време с тичане от магазин в магазин, в съревнование с тълпите от други купувачи, които неистово се опитват да купуват подаръци за роднини, приятели и познати. Коледа също е сантиментално време, когато хората са склонни да си спомнят за празници, прекарани с близки в отминали години.

По ирония на съдбата самият Коледен Ден се изгубва в дните и седмиците около него. Много картички и декорации в днешно време просто казват „Поздрави за сезона“, без изобщо да се споменава за Рождество. Коледни елхи, светлини, подаръци, снежни човеци, звънкащи камбанки, бонбони и други, играят своята роля в определението, което повечето хора свързват с този празничен сезон.

Тази почти приказна представа за Коледа стига до крайност в историята, която се разказва на малките деца за веселия стар брадат дядо, който лети по небето на Бъдни вечер в шейна с подаръци, теглена от летящи елени! И разбира се децата остават с впечатлението, че Коледа е времето, когато идва Дядо Коледа и евентуално се надяват да им раздаде новите играчки и подаръци, които желаят.

За съжаление изглежда, че много хора почти напълно са забравили истинското значение на Коледа – Рождество. На много места „Christ“ [„Христос“] буквално е зачеркнат от името на рождествения празник [Cristmas] в рекламите, които ни заливат с „X-mas разпродажби!“ „Купувайте за X-mas!“ „Последна възможност по случай X-mas!“ … X-mas! X-mas! X-mas!“

НО РОЖДЕСТВО Е ТОЛКОВА МНОГО ПОВЕЧЕ от коледните елхи, украси, Дядо Мраз, подаръци и всички измишльотини и материализъм, свързани с празника днешно време. Ако отстраним разсейващите компоненти, тогава истинската красота и вълшебство на Рождество може да се осъзнае и оцени. Защото по Коледа е времето, когато празнуваме мига, в който Творецът на Вселената изпрати най-големия Дар на света под формата на мъничко, слабо и безпомощно бебе. В това новородено бе превъплътено посланието за Любовта, Надеждата и Спасението за всички хора навсякъде.

И историята разказва как това необикновено дете се ражда на скромна млада девойка, която зачева по чудо. И въпреки че Той по произхода си е Цар – и то Царят на царете – той не се ражда  в плюшен дворец в присъствието на престижни представители на двора. Не е обсипван с чест и почести от сутрин до вечер. Вместо това, Той се ражда на пода на плевнята сред добитъка и магаретата, обвит в парцали и положен в хранилката на животните.

Неговото раждане се случва извън фанфарната помпозност или официалното признание от институции и правителства. Но в същата нощ не далеч на един хълм, група бедни овчари се стряскат от внезапния блясък на звездното небе и появата на множество ангели, които прокънтяват нощта със своята тържествена песен: „Слава на Бог във висините! Мир на земята за хората с добра воля! Защото днес ви се роди Спасител! “ (Лука 2: 11-14)

Далеч на Изток в небесата има още един вестител: Ярка нова звезда приковава вниманието на няколко мъдреци. Осъзнавайки значението й, тръгват да я следват. И прекосяват огромни разстояния в пустинята. И на края стигат на точното местоположение, където намират малкото дете в градчето Витлеем.

Отгледан е от скромен дърворезбар, с когото живее и се учи да работи. Исус възприема нашия човешки начин на живот, обичаи, език и живот, за да ни разбере и да се научи да ни обича по-добре.

Когато започва житейската си мисия, той обикаля и навсякъде прави добро. Помага на хората, подкрепя уморените, лекува душите и сърцата им, спасява всички, които може. Той не само говори за посланието Си, но го живее на дело сред обикновените хора като един от тях. Откликва на вътрешните им духовни нужди, но също така отделя време да се грижи за телесните им нужди. Лекува ги, когато са болни, храни ги, когато са гладни, и споделя с тях своя живот и своята обич.

Това, на което се опитва да научи и тях и нас е толкова просто, че казва, „трябва да станете като малко дете, за да разберете“. Никога не е бил привърженик на сложни церемонии или трудни религиозни правила.

Посланието и на думите и на делата му е простичко – „Обичайте!“ (Матей 22: 37-39). Той те обича и иска да сподели Рождения си ден с теб.

Той може да превърне коледната празнота на „Happy X-mas“ в истинскa Рождествена Радост! – И от пожеланията за „Честита Нова Година“ да сътвори реалността на щастлив нов живот!